26. August
2009
Af: efnn

Når der udskrives eller tages en kopi er det et faktum at luften forurenes. Styrendampe, Ozon, Støv og mange andre giftige og usunde ting kommer i forbindelse med print og kopi, afhængig af printere og forskellige teknologier.

Hvis luften føles ”tung”, lugter eller på anden vis ikke virker til at være som den skal være, så er det en god ide at gøre noget ved det.

Styrendampe dannes ved opvarmning af toneren og papiret. Grænseværdien er 105 mg/m3, men den bør i praksis være væsentlig lavere. Desuden vil papir der varmes op, afgive en svag lugt – luften føles ”tung”. Styrendampe dannes kun, når maskinen er i drift.

Det kan du gøre ved Luft Forurening

Det bedste råd til at undgå gener, er at organiser din printerpark, hvis du ikke allerede har gjort det. Af hensyn til luftforurening, er der en lang række regler fra arbejdstilsynet. En print rådgiver, kan hjælpe dig til at overholde alle regler og sikre et godt arbejdsmiljø.

Hvis du selv har mod på at ændre nogle ting, kommer her et par råd:

Små Printere

Er det blot en lille printer der vel og mærke ikke benyttes så ofte, skal den placeres mindst 2 meter fra nærmeste arbejdsstation. Derudover skal printere frigive så lidt ozon som muligt.

Større Printere og MFD’er

Hvis det derimod er en større printer/MFD eller en lille printer der benyttes meget, må printeren faktisk ikke placeres hvor som helst. Den må ikke placeres på kontoret, gangen eller lign, med mindre det ikke er muligt at indrette et eller flere printrum.

Kan du ikke indrette et printrum, skal dine printere helst have en udsugning monteret direkte på printeren, som leder luften ud af bygningen. Som minimum skal der være en god udsugning og afskærmning, så omkringliggende arbejdsstationer bliver påvirket så lidt som muligt at dampe, varme og støj.

Dette er hvad der i følge arbejdstilsynets er en nødvendighed for et godt arbejdsmiljø.

Kan planter forbedre indeklimaet?

Der er forskning der viser, at mikroorganismerne i potteplanter til en vis udstrækning kan nedbringe koncentrationen af organiske dampe i luften. Der skal dog et anseligt antal planter til for, at det er muligt at måle en effekt. Men der findes heller ikke entydige svar på, om der er en direkte sammenhæng mellem indeklimagener og koncentrationen af organiske dampe i luften

Kommentér